Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ελέγξτε αν η ψηφιακή υπογραφή σας είναι ακόμη έγκυρη !

Όλοι σχεδόν οι νόμιμοι εκπρόσωποι των μεταφορικών εταιρειών, είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένοι να διαθέτουν ψηφιακή υπογραφή, καθώς αν ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα, προφανώς θα συμμετέχουν κάποια στιγμή σε διαγωνισμό του δημοσίου (ΕΣΗΔΗΣ), ενώ αν ...ανήκουν στο δημόσιο τομέα, "ανεβάζουν" προκηρύξεις στο ΕΣΗΔΗΣ, συμβάσεις και έγγραφα στη "Διαύγεια", συνεπώς η χρήση ψηφιακής υπογραφής, είναι μονόδρομος.

Οι περισσότερες ψηφιακές υπογραφές, εκδόθηκαν από την ΑΠΕΔ (Αρχή Πιστοποίησης Ελληνικού Δημοσίου) , με τη βοήθεια των ΚΕΠ, ενώ υπάρχουν και αδειοδοτημένες ιδιωτικές εταιρείες, που εκδίδουν ψηφιακή υπογραφή.  

Για να υπογραφεί νόμιμα ένα έγγραφο, πρέπει να είναι σε μορφή PDF, ο χρήστης να διαθέτει το γνωστό "στικάκι" (usb token) και ένα πρόγραμμα ψηφιακής υπογραφής, συνήθως αν όχι πάντα το Jsignpdf, που είναι το πιο διαδεδομένο στον κόσμο.

Όμως, η ΑΠΕΔ πρόσθεσε από το 2021, δύο νέα πιστοποιητικά  και έκανε υποχρεωτική την παράθεση url χρονοσήμανσης (το https://timestamp.aped.gov.gr/qtss) στην κονσόλα διαχείρισης του usb token.

Οι ψηφιακές υπογραφές που τίθενται από 15-1-2021 και μετά, δεν είναι έγκυρες, αν δεν έχουν εγκατασταθεί τα σωστά πιστοποιητικά και ο σωστός σύνδεσμος χρονοσήμανσης.

Για το σκοπό αυτό εξέδωσε τις εξής απλές οδηγίες:


Η ΑΠΕΔ στο πλαίσιο  αναβάθμισης των υπηρεσιών της ενημερώνει τους συνδρομητές της ότι αλλάζει την Αρχή Χρονοσφραγίδας/ Χρονοσήμανσης  του Ελληνικού Δημοσίου.

Για την πρόσβαση  της νέας Υπηρεσίας  Χρονοσφραγίδας/ Χρονοσήμανσης, θα πρέπει να γίνει εκ νέου παραμετροποίηση της  εφαρμογής  που χρησιμοποιείται για την χρονοσήμανση εγγράφων,  με αντικατάσταση, του υπάρχοντος συνδέσμου χρονοσήμανσης http://timestamp.ermis.gov.gr/TSS/HttpTspServer  ,  με τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://timestamp.aped.gov.gr/qtss

Επίσης απαραίτητη είναι η εγκατάσταση  τοπικά στον υπολογιστή του χρήστη των  πιστοποιητικών  της Πρωτεύουσας Αρχής Πιστοποίησης και της Αρχής Χρονοσφραγίδας/ Χρονοσήμανσης .

  1. Χρησιμοποιώντας έναν οποιοδήποτε πρόγραμμα περιήγησης (browser π.χ Microsoft Edge, Internet Explorer, Firefox, Safari , Chrome), κάνετε επικόλληση το σύνδεσμο
    http://pki.aped.gov.gr/ca/APEDRoot.crt
    και επιλέγετε να κατεβάσετε το ψηφιακό πιστοποιητικό της Πρωτεύουσας Αρχής Πιστοποίησης, τοπικά στον υπολογιστή σας.
  2. Επαναλαμβάνετε το ίδιο για την Αρχή Χρονοσφραγίδας/ Χρονοσήμανσης, χρησιμοποιώντας το σύνδεσμο
    http://pki.aped.gov.gr/ca/APEDTSA.crt

Οδηγίες για την εγκατάσταση των πιστοποιητικών θα βρείτε στο «Εγχειρίδιο εγκατάστασης νέας Χρονοσήμανσης»

Για την αλλαγή της ρύθμισης χρονοσήμανσης στα εργαλεία υπογραφής αρχείων pdf πατήστε εδώ

Σημείωση: Για το εργαλείο JSignPdf πρέπει να εγκαταστήσετε την τελευταία έκδοση 1.6.4 και για το εργαλείο XolidoSign Desktop την τελευταία έκδοση 2.2.1.52

sakisgeorgiadis