Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

Επιτρέπεται η ιδιοκτησία Φορτηγού ή Λεωφορείου Δημόσιας Χρήσης μετά τη συνταξιοδότηση

Με το νέο νομοσχέδιο του Υπ. Υποδομών και Μεταφορών «Η Ελλάδα σε κίνηση: Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα - Μικροκινητικότητα - Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό, την απλούστευση και την ψηφιοποίηση διαδικασιών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών» και... συγκεκριμένα με το άρθρο 47 αυτού, παρέχεται η δυνατότητα σε πρόσωπα, που καθίστανται συνταξιούχοι λόγω γήρατος ή αναπηρίας, ως αυτοκινητιστές οχημάτων δημόσιας χρήσης, φορτηγών ή λεωφορείων, να διατηρούν και μετά τη συνταξιοδότησή τους την κυριότητα και νομή ή χρήση και εκμετάλλευση δύο (2) αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης φορτηγού ή λεωφορείου ή ποσοστά σε αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης της ίδιας κατηγορίας ή διαφόρων κατηγοριών, τα οποία δεν υπερβαίνουν το ποσοστό δύο (2) ολόκληρων αυτοκινήτων Δ.Χ. Κατά την υποβολή δε της αίτησης συνταξιοδότησης, δεν απαιτείται η κατάθεση της άδειας κυκλοφορίας του αυτοκινήτου Δ.Χ.



ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

Άρθρο 47

Χορήγηση δυνατότητας συνέχισης εκμετάλλευσης Φορτηγού ή Λεωφορείου Δημόσιας Χρήσης μετά τη συνταξιοδότηση

1. Πρόσωπα, τα οποία καθίστανται συνταξιούχοι λόγω γήρατος ή αναπηρίας, ως αυτοκινητιστές οχημάτων δημόσιας χρήσης, φορτηγών ή λεωφορείων, δύνανται, από την έναρξη ισχύος του παρόντος, να διατηρούν και μετά τη συνταξιοδότησή τους την κυριότητα και νομή ή χρήση και εκμετάλλευση δύο (2) αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης φορτηγού ή λεωφορείου ή ποσοστά σε αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης της ίδιας κατηγορίας ή διαφόρων κατηγοριών, τα οποία δεν υπερβαίνουν το ποσοστό δύο (2) ολόκληρων αυτοκινήτων Δ.Χ..

2. Κατά την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης από τα πρόσωπα της παρ. 1, δεν απαιτείται η κατάθεση της άδειας κυκλοφορίας του αυτοκινήτου δημόσιας χρήσης φορτηγού ή λεωφορείου και της άδειας οδικού μεταφορέα.


Η προτεινόμενη διάταξη, δεν αντιμετωπίζει, για μια ακόμη φορά, των θέμα των μετόχων ανωνύμων εταιρειών ΚΤΕΛ, που δεν έχουν κυριότητα επί λεωφορείου και θα έχει ως αποτέλεσμα την ανάγκη διευκρινιστικών εγκυκλίων. 

sakisgeorgiadis