Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Ολοι εναντίον όλων στον ΟΑΣΘ - Πύρινη ανακοίνωση της ΟΔΕΟ

Με σημερινή (19.3.21) ανακοίνωσή της, η συνδικαλιστική παράταξη ΟΔΕΟ (Όραμα Δημιουργίας Εργαζομένων ΟΑΣΘ), με επικεφαλής της τον Κώστα Μοσκώφ, που δημιουργήθηκε από πρώην μετόχους και κατά βάση ψηφοφόρους της ΝΔ, στρέφεται κατά της διοίκησης του κρατικού Οργανισμού, κατηγορώντας την ότι.... δημιουργεί φατρίες εργαζομένων, ανάλογα με την κομματική τους τοποθέτηση, επιφυλάσσει ειδική μεταχείριση στους εργαζόμενους της ΔΑΚΕ (που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα) και προχωρά σε δυσμενείς αποσπάσεις.

Η ανακοίνωση είναι μήνυμα προς τη Διοίκηση, αλλά και την κυβέρνηση, ότι κάτι δεν πάει καλά στον Οργανισμό. Η ΟΔΕΟ ξεκίνησε με το όραμα να αποκατασταθούν από την κυβέρνηση της ΝΔ "τα πράγματα", αλλά εμφανίζεται άκρως απογοητευμένη έως εξοργισμένη με την κυβερνητική πολιτική για τον ΟΑΣΘ.

Η είδηση που βγάζει είναι ότι η ΟΔΕΟ, που ήταν ο βασικός αντίπαλος της κυρίαρχης "Ενότητας", ενώνεται μαζί της (!), για να αντιμετωπιστεί ο "κοινός εχθρός", που είναι για τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών παρατάξεων, η διοίκηση Σκόδρα και η κυβέρνηση.



ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Θεσσαλονίκη 19/3/2021

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,


Αρχικά θα θέλαμε να ευχηθούμε Καλή Σαρακοστή με υγεία και ηρεμία για όλους μας και τις οικογένειες μας.

Μετά και από τις τελευταίες εξελίξεις, όπου όλοι οι εργαζόμενοι είμαστε κυριολεκτικά με την πλάτη στον τοίχο, θεωρούμε απαραίτητο και υπεύθυνο, αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή να πάρουμε θέση ως προς τα γεγονότα:

Είμαστε προς το τέλος των εξελίξεων ενός ολιστικού σχεδίου εξολόθρευσης του ΟΑΣΘ που ξεκίνησε από τον νόμο 4482/17 και στην τετραετή διαδρομή του μέχρι τώρα δημιούργησε συγκοινωνία χάους για την πόλη της Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα ταλαιπωρεί αφάνταστα όλους τους εργαζόμενους, καθώς ήδη προέκυψαν και συνεχίζουν να υπάρχουν προβλήματα. Μεγαλύτερο όλων το αβέβαιο μέλλον του Οργανισμού και η ανασφάλεια που απορρέει από την αβεβαιότητα αυτή.

Στο παρόν τώρα: Μετά την αλλαγή της κυβέρνησης και την αλλαγή της Διοίκησης στο Συνδικάτο με θητεία ήδη ενάμισο χρόνο, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η πρακτική και ο στόχος μετά τον 4482/17 είναι καινός από τα δύο κόμματα, και από το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από την Νέα Δημοκρατία: Εξαφάνιση του ΟΑΣΘ, ενδυνάμωση της κομματοκρατίας - μέσω κομματικών παρατάξεων που δημιουργήθηκαν για το σκοπό αυτό - ενώ σε όλες τις περιπτώσεις μοιάζει τα δύο αυτά κόμματα να αποτελούν το ένα συνέχεια του άλλου. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τη  βρώμικη δουλειά με τον 4482/17 και η Νέα Δημοκρατία, με το έδαφος στρωμένο, ετοιμάζει να ρίξει την ταφόπλακα. Η πρακτική και από τους δύο η ίδια και απαράλλαχτη:

Εργαλειοποίηση του Κοινωνικού Αυτοματισμού και της Προπαγάνδας, δημιουργία εξιλαστήριων θυμάτων και στροφή της κοινωνίας εναντίον τους.

Έτσι, είχαμε αντιμέτωπους, αρχικά οπό το ΣΥΡΙΖΑ. την κοινωνία της πόλης απέναντι στους «σαμποτέρ εργαζόμενους», μετέπειτα η νέα πολιτική κατάσταση ήρθε να ολοκληρώσει αυτό που έμεινε στην μέση, χρησιμοποιώντας την ίδια τακτική του Κοινωνικού Αυτοματισμού και φέρνοντας αντιμέτωπους την κοινωνία της πόλης με τους «κακομαθημένους» - «καλοπληρωμένους» εργαζόμενους.

- Έλεγχος του εσωτερικού μηχανισμού μέσω της κομματικής παράταξης, ο μεν ΣΥΡΙΖΑ μέσω της "Ανατροπής", η δε Νέα Δημοκρατία με τη ΔΑΚΕ.

Κύρια κατεύθυνση : Προνομιακή μεταχείριση σε όσους γραφτούν στην εκλεκτή παράταξη. Ολα τα ίδια, πελατειακή σχέση, έλεγχος των προαγωγών, προνομιακές μεταβολές και από «επιστημονικά καταρτισμένα» στελέχη τύπου «ΤΕΙ Ζωικής παραγωγής της ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ, στους Αριστους του «ΤΕΙ Βιβλιοθηκονομίας» της ΔΑΚΕ.

Η εν ψυχρώ κομματικοποίηση του οργανισμού εδώ και τέσσερα χρόνια ξεκίνησε για να δοθεί επιφανειακά, αρχικά ως λάφυρο σε κομματικούς οπαδούς αλλά στην ουσία ως λάφυρο σε πολιτικοοικονομικά συμφέροντα, έτσι ενώ οι μισθοί από την διοίκηση Παππά μειώθηκαν και η νέα Διοίκηση σήμερα στην (δια γραμμή πλεύσης με τους προκατόχους της θέλει να κάνει επιπλέον μειώσεις.

Συνάδελφοι,

Εμείς σαν ΟΔΕΟ αποφασίσαμε τη δύσκολη αυτή στιγμή να στηρίξουμε τον θεσμό του Συνδικάτου και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας διότι βλέπουμε την απειλή και θεωρούμε ότι μόνο η συσπείρωση θα μας βγάλει από την δύσκολη κατάσταση που βρισκόμαστε.

Οφείλουμε, όμως να επιστήσουμε την προσοχή προς όλους τους εργαζόμενους και να τους παροτρύνουμε να σταθούν και να στηρίξουν τη συσπείρωση και την προσήλωση μόνο γύρω από το εργασιακό μας αύριο. Αποδοκιμάζουμε κάθε είδους σπέκουλας για μικροκομματικά ή άλλους είδους συμφέροντα.

Υποσημείωση: Μόνο γέλιο προκαλούν τα τελευταία μηνύματα που πήραν τα μέλη μας για δυσμενείς αποσπάσεις από συγκεκριμένη ομάδα. Τα παρεάκι που κινείται στη Διεύθυνση Συντήρησης από το Αρχιτεχνείο Σταυρούπολης μέχρι το φυλάκιο του Αμαξοστασίου Φοίνικα και τη Γραμματεία Συντήρησης, το οποίο αυτοπροσδιορίζεται ως «το εκλεκτό της Διοίκησης», διαφημίζοντας τις προσβάσεις τους με τοπικούς βουλευτές, τάζοντας θέσεις και απειλώντας κυρίως μέλη του ΟΔΕΟ, αυτό που καταφέρνει είναι μόνο να ισχυροποιήσει το κίνητρο του αγώνα μας. Παράλληλα, δε, στη σύνθεση της ομάδας αυτής συμμετέχει και πρόσφατα αποσπασθείς υπάλληλος σε θέση υπαλλήλου γραφείου, που στο παρελθόν είχε γίνει η αποπομπή του από τα γραφεία, διότι είχε καταθέσει πλαστό πτυχίο.

Αναμένουμε λοιπόν τις εξελίξεις για να επανέλθουμε σχετικά.


Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Η συντονιστική επιτροπή του ΟΔΕΟ

sakisgeorgiadis