Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020

Τα δύο "αγκάθια" στο νέο νομοσχέδιο των ΚΤΕΛ

Ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση της νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών υπό τον τίτλο: «Ίδρυση, λειτουργία και εκμετάλλευση αεροδρομίων επί υδάτινων επιφανειών και άλλες διατάξεις».

Τα δύο ζητήματα, τα οποία....
κατά την άποψή μου, θα απασχολήσουν τη νομοθετική διαδικασία, όταν έρθει το ν/σ προς επεξεργασία στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής (στα τέλη Ιανουαρίου πιθανώς), είναι:



α. η κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος 246/2006, ο "Κανονισμός Προσωπικού" των ΚΤΕΛ δηλαδή.

β. η κατάργηση της παρ. 6 του άρθρου 54 του ν. 4568/2018 (ΦΕΚ Α’ 178), που απαγόρευε την εκπροσώπηση μετόχου ΚΤΕΛ σε Γενική Συνέλευση, με εξουσιοδότηση.


Ζήτημα 1ο. : Κατάργηση του "Κανονισμού Προσωπικού των ΚΤΕΛ"

Το σ/ν προβλέπει ότι:

Καταργείται ο κανονισμός προσωπικού των ΚΤΕΛ (Π.Δ.246/2006). Κάθε ΚΤΕΛ θα συντάξει εντός 3 μηνών από τη δημοσίευση του νόμου, δικό του Εσωτερικό Κανονισμό, συμβατό με το νόμο των ανωνύμων εταιρειών και της εργατικής νομοθεσίας. Αυτό, πρακτικά σημαίνει ότι αλλάζει τελείως το εργασιακό πεδίο στα ΚΤΕΛ, αλλάζουν τα "καθήκοντα", οι "ειδικότητες" κ.λ.π. Μάλιστα το σ/ν θέτει πολύ αυστηρή προθεσμία για τη σύνταξη του "Εσωτερικού Κανονισμού", αφού αναφέρει ότι αν δεν τον συντάξουν τα ΚΤΕΛ εντός τριμήνου, θα αναστέλλεται η λειτουργία του Δ.Σ. !

Επί της διαβούλευσης, τέθηκε από τον κ.Αλεπουδάκη, το παρακάτω σχόλιο, που προφανώς εκφράζει και τις θέσεις των εργαζομένων:

Δεν είναι πρέπον να γίνει κατάργηση του Π.Δ 246 το οποίο και προστατεύει όλο το δυναμικό και προσωπικό των ΚΤΕΛ Α.Ε.
Σε περίπτωση που συμβεί αυτό αφενός κάνετε τις διοικήσεις των ΚΤΕΛ παντοδύναμες και αφετέρου ανοίγετε το δρόμο για χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων που δουλεύουν στα ΚΤΕΛ εδώ και χρόνια. Βάζετε σε κίνδυνι επίσης και την ασφάλεια του επιβατικού κοινού θίγιντας τους εργαζόμενους οδηγούς των ΚΤΕΛ.Σας εφιστώ την προσοχή να μην καταργηθεί το ΠΔ 246 γιατί θα συνδεθεί το όνομα του Μητσοτάκη για άλλη μια φορά με απολύσεις εργαζομένων, θα βλάψει στο σύνολό τους όλους τους εμπλεκόμενους φορείς των ΚΤΕΛ, ΜΕΤΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ!!!Αφήστε το πδ χωρίς αλλαγή, γιατί είναι η ασπίδα προστασίας των παντων στα ΚΤΕΛ.


Ζήτημα 2ο: Επαναφορά της δυνατότητας μετόχων ΚΤΕΛ Α.Ε. να ψηφίζουν δι΄ "εξουσιοδότησης"

Το σ/ν προβλέπει ότι:

Με τη ρύθμιση αυτή της παραγράφου 6 αναδιατυπώνεται η παρ. 5 του άρθρου 24 του ν. 2963/2001 (Α’ 268), ώστε να είναι δυνατή η εκπροσώπηση των μετόχων των ΚΤΕΛ στη Γενική Συνέλευση από άλλους μετόχους, με νομίμως θεωρημένη εξουσιοδότηση. Η παρέμβαση αυτή κρίνεται απαραίτητη, καθώς με την παρ. 6 του άρθρου 54 του ν. 4568/2018 (Α’ 178), απαγορεύθηκε η εκπροσώπηση ενός μετόχου, που αδυνατεί για οποιοδήποτε λόγο να συμμετάσχει σε Γενική Συνέλευση, να εκπροσωπηθεί σ’ αυτήν από άλλο μέτοχο κατά την κρίση του, απαγόρευση που ουσιαστικά αφορά ελάχιστα μικρά ΚΤΕΛ που δεν έχουν μετατραπεί σε Α.Ε., καθώς από τις διατάξεις των άρθρων 3, 23 και 32 παρ. 2 του ν. 2963/2001 προκύπτει ρητά ότι το άρθρο 24 δεν εφαρμόζεται σε ΚΤΕΛ που έχουν μετατραπεί σε Α.Ε., στα οποία η εκπροσώπηση ρυθμίζεται από το νόμο περί ανωνύμων εταιρειών. Όμως με τη ρύθμιση αυτή θα αποφευχθούν προβλήματα στη λειτουργία των Γενικών Συνελεύσεων των μετόχων των ΚΤΕΛ, που οδηγούν και σε δικαστικές διενέξεις λόγω παρερμηνειών.

Επί της διαβούλευσης, τέθηκαν τα παρακάτω σχόλια από τους λεωφορειούχους κ.Δαμούλο και κ.Μαμμωνά:

Όπως σάς είναι γνωστό, σήμερα, ισχύει η παράγραφος 6 τού άρθρου 54 τού Νόμου 4568 / 2018 (ΦΕΚ Α’ 178), η οποία, πολύ ορθά και λογικά, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ τη συμμετοχή τών μετόχων τών ΚΤΕΛ Α.Ε. στις Γενικές τους Συνελεύσεις (για συγκεκριμένα, ιδιαίτερου ενδιαφέροντος 2 και ιδιάζουσας σημασίας, θέματα, όπως λ.χ. η Εκλογή Οργάνων Διοίκησης) ΜΕ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ. Η αιτιολογία τής εφαρμογής τής άνω Διάταξης, καταφανώς, ήταν – είναι ότι για πολύ σημαντικά ζητήματα (που αφορούν τις ΚΤΕΛ Α.Ε. και τους ίδιους, εννοείται) πρέπει οι Μέτοχοι να παρίστανται ΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΩΣ (έτσι ώστε να ενημερώνονται, να επηρεάζουν και να επηρεάζονται από συζητήσεις, να λαμβάνουν θέση, να επιλέγουν πρόσωπα, να κατανοούν προβλήματα, κ.λ.π.). Αυτονόητο ήταν και παραμένει ότι, με την προηγούμενη παράδοση (σε διάφορους χρόνια βολεμένους, επιτήδειους επαγγελματίες και αυτόκλητους σωτήρες) εξουσιοδοτήσεων (από Μετόχους) δύναται να ενισχύεται και πιθανώς επιβραβεύεται (σε κάθε Συνέλευση) η αδιαφάνεια, η συναλλαγή, η αδιαφορία, η αντιδημοκρατικότητα, η αδυναμία επίλυσης προβλημάτων, η υποτέλεια, η αναξιοκρατία, κ.λ.π. Διάφορες «φωνές» διατείνονται ότι πρέπει, δήθεν, η σχετική Διάταξη να εναρμονιστεί με την ανάλογη Διάταξη τών Νόμων για τις υπόλοιπες Ανώνυμες Εταιρείες (όπου επιτρέπεται η παράσταση με εξουσιοδότηση, όπως ίσχυε με το προηγούμενο, απαράδεκτο για τις ΚΤΕΛ ΑΕ, καθεστώς, το οποίο, βέβαια, στηλίτευσε και προσπαθεί να εξυγιάνει η άνω ισχύουσα Διάταξη), ΧΩΡΙΣ, όμως, να θέλουν να ισχύσει ΚΑΙ στις ΚΤΕΛ ΑΕ η υπόλοιπη Νομοθεσία που αναφέρεται στις υπόλοιπες ΑΕ. Σύμφωνα με τα παραπάνω, σάς παραΚΑΛΟΥΜΕ να ΜΗΝ τροποποιηθεί η άνω Διάταξη (παράγραφος 6 τού άρθρου 54 τού Νόμου 4568 / 2018 – ΦΕΚ Α’ 178) και να παραμείνει η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ συμμετοχής των Μετόχων των ΚΤΕΛ ΑΕ στις Γενικές Συνελεύσεις τους με εξουσιοδοτήσεις. Σάς υπενθυμίζουμε ότι ΟΛΟΙ μας πρέπει να είμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες σε κάθε δίκαιη, Δημοκρατική, Συνταγματική, σύννομη και ορθή λύση κι ενέργεια προς το συμφέρον τών Συναδέλφων, τού υγιούς Συνδικαλισμού, τού Δημοκρατικού Πολιτεύματος αλλά και ότι πρέπει να σταθούμε απέναντι σε οποιονδήποτε επιχειρήσει να βλάψει ή/και να μην προστατέψει αυτά.


Σάς ΚΑΛΏ επειδή επίκειται προς το χειρότερο κατά τη γνώμη μου, τροποποίηση τού παρακάτω αναφερόμενου ισχόντος Νομικού πλαίσιου και μετά από τις πρόσφατες δυσμενείς εξελίξεις στο φλέγον θέμα τού επαγγέλματός μας, να προβείτε, το συντομώτερο δυνατό, στις ακόλουθες ενέργειες.
Όπως σάς είναι γνωστό, σήμερα ισχύει η παράγραφος 6 τού άρθρου 54 τού Νόμου 4568 / 2018 (ΦΕΚ Α’ 178), η οποία, πολύ ορθά και λογικά, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ τη συμμετοχή τών μετόχων τών ΚΤΕΛ Α.Ε. στις Γενικές τους Συνελεύσεις (για συγκεκριμένα, ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και ιδιάζουσας σημασίας, θέματα, όπως λ.χ. η Εκλογή Οργάνων Διοίκησης) ΜΕ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ.
Η αιτιολογία τής εφαρμογής τής άνω Διάταξης, είναι ότι για πολύ σημαντικά ζητήματα (που αφορούν τις ΚΤΕΛ Α.Ε. και τους ίδιους, εννοείται) πρέπει οι Μέτοχοι να παρίστανται ΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΩΣ έτσι ώστε να ενημερώνονται, να επηρεάζουν και να επηρεάζονται από συζητήσεις, να λαμβάνουν θέση, να επιλέγουν πρόσωπα, να κατανοούν προβλήματα και να αποκλείεται και να μην επιβραβεύεται σε κάθε Συνέλευση η αδιαφάνεια, η συναλλαγή, η αδιαφορία, η αντιδημοκρατικότητα, η αδυναμία επίλυσης προβλημάτων, η υποτέλεια, η αναξιοκρατία, κ.λ.π.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, Σάς ΚΑΛΟΥΜΕ να ΜΗΝ τροποποιηθεί η ως άνω Διάταξη (παράγραφος 6 τού άρθρου 54 τού Νόμου 4568 / 2018 – ΦΕΚ Α’ 178) και να παραμείνει η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ συμμετοχής των Μετόχων των ΚΤΕΛ ΑΕ στις Γενικές Συνελεύσεις τους με εξουσιοδοτήσεις.
Τονίζουμε ότι ΟΛΟΙ μας πρέπει να είμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες σε κάθε δίκαιη, δημοκρατική και ορθή λύση κι ενέργεια προς το συμφέρον τών Συναδέλφων, τού υγιούς Συνδικαλισμού, τού Δημοκρατικού Πολιτεύματος αλλά και ότι πρέπει να σταθούμε απέναντι σε οποιονδήποτε επιχειρήσει να βλάψει ή/και να μην προστατέψει αυτά.

Εκτιμώ λοιπόν, ότι, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή, η αξιωματική αντιπολίτευση θα υπερασπιστεί τη ρύθμιση του π.Υπουργού Χρήστου Σπίρτζη, περί μη δυνατότητας συμμετοχής σε Γ.Σ. με εξουσιοδότηση. Η κατάργηση της δυνατότητας που έγινε επί ημερών Χ. Σπίρτζη, δεν είχε τη σύμφωνη γνώμη της Ομοσπονδίας των ΚΤΕΛ (ΠΟΑΥΣ) και ήταν (και είναι) αντίθετη στο κυρίαρχο ρεύμα των διοικήσεων. Εύλογο είναι, ότι όσοι είναι στις διοικήσεις επιθυμούν να ισχύουν οι εξουσιοδοτήσεις, ενώ όσοι έχασαν εκλογές, προφανώς θέλουν να αφαιρεθεί αυτό το "εργαλείο" από τα χέρια όσων έχουν τη δύναμη να αποκτούν την εξουσιοδότηση.
Ο Πρόεδρος της Ο.Σ.Μ.Ε. Θέμης Αμπλάς

Αυτονόητο είναι επίσης, ότι η κατάργηση του Κανονισμού Προσωπικού, θα βρει σφοδρή αντίδραση στην αντιπολίτευση (κυρίως στο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ), αφού στην Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών (ΟΣΜΕ), με πρόεδρο τον Θέμη Αμπλά κυριαρχεί ο ΣΥΡΙΖΑ, μέλος του οποίου είναι ο κ.Αμπλάς, που επανεξελέγη πρόσφατα.-




sakisgeorgiadis