Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020

18 νέα διώροφα λεωφορεία Plaxton για τη Scottish Citylink

Ο όμιλος Alexander Dennis Limited (ADL), μέλος του μεγαλύτερου πολυεθνικού ομίλου NFI,  ανακοίνωσε ότι η θυγατρική της Plaxton  παρέδωσε 18 διώροφα πανοραμικά λεωφορεία στη  Scottish Citylink, τη μεγαλύτερη μεταφορική εταιρεία υπεραστικών συγκοινωνιών ("ΚΤΕΛ" ας πούμε) της Σκωτίας. Τα λεωφορεία θα ...
αναβαθμίσουν τη συγκοινωνία στη γραμμή 900 μεταξύ Γλασκώβης και Εδιμβούργου, που αποτελεί μια από τις καλύτερες υπεραστικές γραμμές της Ευρώπης, με τη μεγαλύτερη συχνότητα δρομολογίων. Μια καινοτομία στα συγκεκριμένα λεωφορεία είναι η ασύρματη φόρτιση (!) κινητών συσκευών (integrated wireless device charging).


Η διαδρομή 900 είναι η "σημαία" της Scottish Citylink, αφού συνδέει τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Σκωτίας, τη Γλασκώβη των 1,2 εκατομμυρίων κατοίκων (η ευρύτερη περιοχή γνωστή ως Greater Glascow), με το Εδιμβούργο των 500.000 κατοίκων., με δρομολόγια κάθε 15 λεπτά.

Η συγκεκριμένη γραμμή είχε 12% αύξηση της επιβατικής κίνησης την τελευταία διετία. To μήκος της διαδρομής είναι 80 χλμ., η διάρκεια του ταξιδιού στη συγκεκριμένη γραμμή είναι 2 ώρες περίπου' και το κόστος του εισιτηρίου 23,60 ευρώ, δηλαδή 0,3 ευρώ/χλμ (στην Ελλάδα το κόμιστρο των ΚΤΕΛ είναι 0,09 ευρώ/χλμ, δηλαδή 3 φορές χαμηλότερο).


Τα 18 νέα διώροφα, που μπήκαν στη γραμμή, θα αυξήσουν τη χωρητικότητα/διαθεσιμότητα θέσεων, αφού θα αντικαταστήσουν ισάριθμα μονώροφα λεωφορεία.
Τα Plaxton Panoramas έχουν 79 θέσεις και πάρα πολλές ανέσεις.
To κόστος κτήσης ανήλθε σε 8,22 εκ.ευρώ (455.00 ευρώ / λεωφορείο).

Σάκης Γεωργιάδης 10-1-2019

sakisgeorgiadis