Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

Πώς γίνονται οι διαγωνισμοί στις δημόσιες επιβατικές μεταφορές

Φτάνει σιγά-σιγά η ώρα που το ελληνικό κράτος θα πρέπει να ασχοληθεί με διαγωνισμούς ανάθεσης υπηρεσιών επιβατικών μεταφορών.
Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. υποχρεούνται να αναθέτουν τις δημόσιες επιβατικές, σιδηροδρομικές και οδικές μεταφορές στο πλαίσιο της διαχείρισης υπηρεσιών γενικού οικονομικού συμφέροντος που υπόκεινται στους κανόνες της συνθήκης για....
την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, ιδίως στους κανόνες ανταγωνισμού, κατά το μέτρο που η εφαρμογή των κανόνων αυτών δεν εμποδίζει, νομικά ή πραγματικά, την εκπλήρωση της ιδιαίτερης αποστολής που τους έχει ανατεθεί.

Η παροχή Υπηρεσιών Δημόσιων Επιβατικών Μεταφορών με Λεωφορεία, γίνεται μέσω διαγωνισμών, που προκηρύσσονται μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας δυνάμει του Κανονισμού (ΕΚ) αρ. 1370/2007.

Στους διαγωνισμούς εφαρμόζεται η οδηγία 2014/24/EU και τα βασικά στοιχεία των διαγωνισμών είναι:
Τύπος Σύμβασης: Υπηρεσίες
Κωδικοί CPC:Υπηρεσίες οδικών μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων υπηρεσιών χρηματαποστολών και courier, πλην της μεταφοράς αλληλογραφίας
Νομοθεσία: 2014/24/EU
Διαδικασία:Ανοικτή
Ο διαγωνισμός αφορά: Δημόσια Σύμβαση
Κωδικοί CPV : 60000000-Υπηρεσίες μεταφορών (εκτός από μεταφορά αποβλήτων)
60100000-Υπηρεσίες οδικών μεταφορών
60112000-Υπηρεσίες δημόσιων οδικών μεταφορών

Η διάρκεια των παραπάνω συμβάσεων είναι 120 μήνες (10 έτη) ενώ η αναθέτουσα Αρχή διατηρεί το δικαίωμα να επεκτείνει τις Υπηρεσίες έως και πενήντα τις εκατό (50%) της Βασικής Ετήσιας Εκτιμώμενης Αξίας της Σύμβασης, ανά έτος.

Κριτήρια ανάθεσης

Για την τελική ανάθεση, η αναθέτουσα αρχή σταθμίζει 2 κριτήρια:
1. την οικονομική προσφορά (συνήθως σε ποσοστό 90%)
2. τα κριτήρια ποιότητας (συνήθως σε ποσοστό 10%)

Η αναθέτουσα αρχή υποβάλει τη διακήρυξη στην Ε.Ε. και αυτή δημοσιεύεται στο συμπλήρωμα της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης / σύστημα TED. Οι διακηρύξεις ελληνικών αρχών στον τομέα των επιβατικών μεταφορών, δημοσιεύονται καθημερινά εδώ:
https://ted.europa.eu/TED/browse/browseByBS.do
(Επιλέξτε Country GR και CPV Transport and relative services)

Σε επόμενο άρθρο: Ποιοί μπορούν να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς

sakisgeorgiadis