Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

Κορωνοϊός -Έκτακτα μέτρα : Τι ισχύει μέχρι 7-12-2020

 Με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση Δ1α/ΓΠ.οικ.: 76629, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β' 5255, ορίζονται τα μέτρα που ισχύουν μέχρι την 7η Δεκεμβρίου 2020.

Στο σημείο 19 περιγράφονται τα μέτρα για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (συνεχίζει να ισχύει ο περιορισμός πληρότητας 65%), ενώ στο άρθρο 3, οι περιορισμοί στη μετακίνηση. 

Πότε επιτρέπεται η μετακίνηση μεταξύ νομών

Στο άρθρο 4 καταγράφονται οι εξαιρέσεις για τη μετακίνηση μεταξύ νομών, ως εξής:




Άρθρο 4 

Μετακινήσεις εκτός Περιφερειακής Ενότητας ή Περιφέρειας 1. Απαγορεύεται η μετακίνηση, με οποιοδήποτε μέσο, εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, ή εξαιρετικά στην περίπτωση της Αττικής εκτός των ορίων της Περιφέρειας, εξαιρουμένων των περιπτώσεων μετακίνησης, με οποιονδήποτε τρόπο: 

α) από και προς την εργασία, 

β) για λόγους υγείας, 

γ) προς τον σκοπό εφάπαξ μετάβασης στον τόπο της μόνιμης κατοικίας (σημείωση: απαιτείται Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, που λαμβάνεται ατελώς από τον ιστότοπο https://www.aade.gr/bebaiosi-katoikias-eidikis-hrisis, ή αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1.), 

δ) για μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. 

Η περ. ιδ) της παρ. 2 του άρθρου 3 (σημείωση: για συγκομιδή αγροτικών προϊόντων) εφαρμόζεται αναλόγως.  (δηλαδή: "Για την περ. (ιδ), όταν δεν είναι δυνατή η προσκόμιση της βεβαίωσης της παρ. 3, απαιτείται η προσκόμιση δήλωσης καλλιέργειας που υποβάλλεται στο πλαίσιο του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων, Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) ή δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9), μαζί με σχετικό μισθωτήριο συμβόλαιο ή υπεύθυνη δήλωση ανάθεσης της σχετικής εντολής, κατά περίπτωση. Οι βεβαιώσεις της παρούσας υπέχουν θέση υπεύθυνης δήλωσης για τον υπογράφοντα και η τυχόν ψευδής δήλωση επιφέρει τις προβλεπόμενες από τον νόμο κυρώσεις.")

Για την πιστοποίηση των λόγων κατ’ εξαίρεση μετακίνησης εφαρμόζονται οι παρ. 3 και 5 του άρθρου 3.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ: Τι ισχύει για τις μετακινήσεις εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα: ΕΡΓΑΝΗ ή ΤΥΠΟΥ Α;

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΦΕΚ

ΜΕΤΡΑ ΕΩΣ 7-12-2020 by sakisgeorgiadis on Scribd

sakisgeorgiadis