Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Απεργία στο Μετρό Θεσσαλονίκης (δεν είναι ανέκδοτο)

Αφορμή για χλευαστικά σχόλια και "τρολιές" στα κοινωνικά δίκτυα, δίνει η.... απόφαση του Σωματείου Εργαζομένων στον Κατασκευαστικό τομέα του Μετρό Θεσσαλονίκης, να απεργήσουν, προειδοποιώντας μάλιστα για "απεργίες διαρκείας". Φαίνεται πως η προτροπή* του Προέδρου της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, Νίκου Ταχιάου, προς τους δημοσιογράφους να μην πάρουν δηλώσεις συνδικαλιστών, την ημέρα της γιορτής του Open House , χόλωσε τους συνδικαλιστές, που θυμήθηκαν εν μέσω πανηγυρισμών της κυβέρνησης για το "τέλος του Μετρό μετά από 16 χρόνια ταλαιπωρίας", ότι παίρνουν χαμηλούς μισθούς.

* σε ανακοίνωσή τους οι συνδικαλιστές ανέφεραν : "Το πρωί του περασμένου Σαββάτου (26/11/2022) στο περιθώριο της εκδήλωσης Openhouse 2022, όταν ζητήθηκε από δημοσιογράφους από τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Μετρό Θεσσαλονίκης στον Κατασκευαστικό Τομέα να κάνει δηλώσεις στα ΜΜΕ για την πορεία των εργασιών του έργου στο σταθμό «Παπάφη» που ήταν επισκέψιμος για το κοινό, ο κ. Ταχιάος με υπεροψία δεν επέτρεψε στον εκλεγμένο εκπρόσωπο των εργαζομένων να μιλήσει σχολιάζοντας μάλιστα ενώπιων των εκπροσώπων του Τύπου πως δεν επιθυμεί να «μιλήσουν συνδικαλιστές»".

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Στάση εργασίας τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου στο προσωπικό που εργάζεται στον κατασκευαστικό τομέα του Μετρό Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε το σωματείο των εργαζομένων.

Η στάση θα διαρκέσει από τις 12:00 έως και τις 15:30. Ταυτόχρονα το σωματείο εργαζομένων καλεί σε συγκέντρωση στον σταθμό Βενιζέλου.

Παράλληλα το σωματείο εργαζομένων στον κατασκευαστικό τομέα του Μετρό Θεσσαλονίκης υπογραμμίζει ότι οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι για απεργία διαρκείας.

Οι εργαζομένοι αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους ως αιτήματα την «εξάλειψη ελλείψεων στα μέτρα ασφαλείας στους χώρους εργασίας και στον επιεικώς ανεπαρκή εξοπλισμό στα Μέσα Ατομικής Προστασίας». Παράλληλα ζητούν «γενναίες αυξήσεις μισθών» σε όλο το προσωπικό στο έργο.

Όπως τονίζουν, «από το 2016, με την είσοδο του ΑΚΤΟΡΑ, υποστήκαμε μείωση άνω του 30% στους μισθούς μας. Ο ανάδοχος του έργου ανακοινώνει μόνο κέρδη, (45 εκατομμύρια ευρώ μόνον από διαιτησίες μέχρι το 2019). Ταυτόχρονα έχει ζητήσει αναδιάρθρωση των τιμολογίων των πρώτων υλών και των καυσίμων λόγω της κρίσης, η οποία πρωτίστως μαστίζει τους εργαζόμενους.

» Παρά τις προσπάθειες του Σωματείου μας, για ειρηνική διευθέτηση της, η εταιρεία κωφεύει, οδηγώντας στην απόγνωση και την εξαθλίωση τους εργαζομένους και τις οικογένειές τους.

» Οι εργαζόμενοι βάζουν πλάτη στο έργο δουλεύοντας εξειδικευμένα και κάτω από σκληρές και αντίξοες συνθήκες με κίνδυνο της ζωής τους, ενώ ήδη ο μήνας δεν βγαίνει.

» Απαιτούμε άμεση αναπροσαρμογή των αποδοχών μας. Είμαστε έτοιμοι για απεργία διαρκείας».


sakisgeorgiadis