Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Δωρεάν (;) μετακίνηση νέων έως 29 ετών σε ΟΑΣΑ - ΟΑΣΘ, θα εξαγγείλει στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των Συγκοινωνιακών Νέων, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο επιδότησης -ανάλογης με το Klima Ticket της Γερμανίας- , προσαρμοσμένο στα ....ελληνικά δεδομένα. 

Ήδη έχουν ζητηθεί από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, στατιστικά στοιχεία από τους κρατικούς φορείς Αθήνας και Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΑ και ΟΑΣΘ), για τις μετακινήσεις των νέων έως 29 ετών, ώστε να υπολογιστεί το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η μορφή της παροχής θα εξαρτηθεί από το κόστος, αλλά είναι πιθανό, να διατίθεται στους νέους μια άυλη ψηφιακή  κάρτα στο gov.gr wallet, με την οποία θα δικαιούνται δωρεάν ή με πολύ μικρό συμβολικό αντίτιμο, μεταφορά στα αστικά Αθήνας και Θεσσαλονίκης.  

Οι "πηγές" μας εκτιμούν ότι το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί από την 1η Οκτωβρίου 2022, αρχικά για ένα εξάμηνο.

Αυτονόητο είναι ότι οι συγκοινωνιακοί φορείς θα επιχορηγηθούν από τον προϋπολογισμό για την απώλεια εσόδων.

Παράλληλα, στο κυβερνητικό επιτελείο μελετούν και την εφαρμογή του κλιματικού εισιτηρίου για όλους τους πολίτες και για όλα τα ΜΜΜ (αστικά, υπεραστικά, σιδηρόδρομο), στα πρότυπα του Γερμανικού κλιματικού εισιτηρίου και πάλι, που όμως, έχει μεγάλο κόστος και θα πρέπει να υπάρχει ο ανάλογος δημοσιονομικός χώρος.

sakisgeorgiadis