Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021

Rapid test και σε ΚΤΕΛ - ΤΡΑΙΝΟΣΕ οι ανεμβολίαστοι - Οι εξαγγελίες και το λάθος του Υπουργείου Υγείας

Από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου οι αλλαγές 
Την εισαγωγή του εργαστηριακού rapid test για να μπορεί να επιβιβαστεί κάποιος ανεμβολίαστος, σε τρένα και λεωφορεία ΚΤΕΛ, ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας. Η διάταξη δεν έχει νομοθετηθεί ακόμη.

H κάρτα που παρουσίασε ο Υπουργός και είναι λάθος διατυπωμένη:


Προφανώς, τα περί ιδιωτικών εργαστηρίων, αφορούν τους άνω των 12 ετών. Οι 5-12 ετών, προφανέστατα θα ταξιδεύουν με self test (που κάνουν μόνοι τους στο σπίτι, δεν γίνεται σε εργαστήριο) και όχι rapid.


Το σωστό λοιπόν κείμενο είναι:

Ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες προς όλους τους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς με αεροπλάνο, πλοίο, τρένο και ΚΤΕΛ, θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με:

- εργαστηριακό rapid test έως 48 ώρες πριν το ταξίδι για όσους είναι άνω των 12 ετών, που πραγματοποιείται έως 48 ώρες πριν το ταξίδι αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του ταξιδιώτη 10 ευρώ /τεστ. Αποδεικνύεται με υποχρεωτική επίδειξη βεβαίωσης αρνητικής διάγνωσης από το gov.gr στο check-in κάθε μεταφορικού μέσου και έλεγχο γνησιότητας με την εφαρμογή covid free app από τον ιδιώτη.

Να σημειωθεί ότι οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ σε δημόσιες δομές.

- Self test για τους ανηλίκους 5-12 ετών 


Επομένως, οι μεταφορείς θα πρέπει :

- να ελέγχουν πριν την επιβίβαση τους άνω των 12 ετών, αν διαθέτουν green pass (εμβολιασμένοι), ή πιστοποιητικό νόσησης ή rapid test τελευταίων 48 ωρών.

-να ελέγχουν την ταυτοπροσωπία, εαν δηλαδή το όνομα που βάζει η εφαρμογή ως ιδιοκτήτη του πιστοποιητικού, είναι ο συγκεκριμένος επιβάτης, άρα να ζητούν και την ταυτότητά του 

- να ελέγχουν εαν οι ανήλικοι 5-12 ετών, διαθέτουν self test.

Όλα αυτά είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ δύσκολο να εφαρμοστούν στην πράξη στα ΚΤΕΛ, καθώς η εφαρμογή covid free app (την κατεβάζετε από εδώ: https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.gov.dcc.mini), απαιτεί κινητό τηλέφωνο. Η αναχώρηση σε ότι αφορά τα τρένα, γίνεται από λίγα σημεία (σταθμούς), στα οποία η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα διαθέσει κινητό τηλέφωνο για το σκανάρισμα των πιστοποιητικών. 


Οι επιβάτες που κάνουν Rapid test, λαμβάνουν το Πιστοποιητικό από το gov.gr





Ποιός θα ...εφαρμόζει την εφαρμογή;

Αυτό όμως είναι σχεδόν αδύνατο στα ΚΤΕΛ, που "φορτώνουν" επιβάτες, από αμέτρητα σημεία. Δεν υπάρχει check-in ! Επιβάτες ανεβαίνουν σε λεωφορεία των ΚΤΕΛ, από χωριά, από ενδιάμεσες στάσεις, από στάσεις καθ οδόν, ποιός θα σκανάρει τα πιστοποιητικά τους, δεδομένου ότι δεν υπάρχει άλλο προσωπικό εντός του λεωφορείου; Θα σταματάει ο οδηγός σε κάθε στάση , κάθε φορά που ανεβαίνει κάποιος επιβάτης, να σκανάρει τα χαρτιά του; Απολύτως αδύνατο στην πράξη, καθώς απαιτείται όλοι οι οδηγοί να διαθέτουν: 

  1. κινητό τηλέφωνο smartphone,
  2. την εφαρμογή Covid Free GR
  3. σύνδεση στο διαδίκτυο παντού και
  4. ...πολύ χρόνο.


Για πρώτη φορά στην ιστορία, θα υποχρεωθούν οι επιβάτες να δείχνουν ταυτότητα στο προσωπικό των ΚΤΕΛ

Πλέον αυτών, οι οδηγοί, αλλά και το προσωπικό των εκδοτηρίων, δεν έχει την αρμοδιότητα ελέγχου ταυτοπροσωπίας ! Πρέπει να υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση, καθώς κάποιος επιβάτης μπορεί να αρνηθεί να δείξει την ταυτότητά του, μαζί με το πιστοποιητικό.

Οπότε θα δούμε εντός των προσεχών ημερών, τι ακριβώς θα προβλέπει ο νόμος και οι Υπουργικές Αποφάσεις, αλλά διαισθανόμαστε νέο γύρο διαπληκτισμών οδηγών - επιβατών και ατέλειωτους καβγάδες....


sakisgeorgiadis.blogspot.com, 25/8/21

sakisgeorgiadis