Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

ΥΜΕ: Τυπικό θέμα η παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο, για τον ΟΣΕ

Σε συμφωνία με τον ΟΣΕ, προχωρεί πολύ σύντομα το Ελληνικό Δημόσιο, επιλύοντας... άλλο ένα θέμα που ταλανίζει τον ελληνικό σιδηρόδρομο, μετά από αυτό της διαγραφής του χρέους του Οργανισμού.


Το θέμα ανέκυψε με τη χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αποκάλυψαν πρώτα τα ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΝΕΑ, για μη εκπλήρωση υποχρεώσεων που υπέχει δυνάμει της οδηγίας για τη δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού χώρου (2012/34/ΕΕ). Όπως αναφέρει η απόφαση, η οδηγία διευκρινίζει ότι τα κράτη μέλη έπρεπε να εξασφαλίσουν τη σύναψη συμβατικής συμφωνίας μεταξύ της εθνικής αρμόδιας αρχής και του διαχειριστή σιδηροδρομικής υποδομής το αργότερο έως τις 16 Ιουνίου 2015 και τη δημοσίευσή της εντός ενός μηνός.


Η χώρα μας δεν είχε προχωρήσει στην παραπάνω κίνηση με αποτέλεσμα να έχει κινηθεί η σχετική διαδικασία παραπομπής. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ελληνικό Δημόσιο θα προχωρήσει σε σύναψη σύμβασης με τον Διαχωριστή της σιδηροδρομικής υποδομής, δηλαδή τον ΟΣΕ, πολύ σύντομα. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές η σύμβαση, σύμφωνα με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, βρίσκεται προς έλεγχο και έγκριση προκειμένου να κατατεθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Στη συνέχεια θα υπογραφεί η σύμβαση και με αυτόν τον τρόπο θα εκπληρωθεί η οδηγία της Ε.Ε.


Η σύναψη και δημοσίευση της εν λόγω συμφωνίας είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διαφάνεια των επικείμενων έργων στο δίκτυο σιδηροδρομικής υποδομής. Η συμφωνία αυτή θα πρέπει να περιέχει ουσιαστικές διατάξεις, όπως αναφορικά με το ύψος των κονδυλίων που διατίθενται για τις υπηρεσίες υποδομής, καθώς και στόχους επιδόσεων προσανατολισμένους στους χρήστες (για παράδειγμα, ταχύτητα γραμμής, ικανοποίηση πελατών ή προστασία του περιβάλλοντος).


Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για το 2022, αύξησε κατά σχεδόν 70% τα παρεχόμενα προς τον ΟΣΕ κονδύλια, δηλαδή από 45 εκατ. ευρώ το 2021 σε 75 εκατ. ευρώ το 2022. Αυτή η αύξηση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή καθώς προετοιμάζεται η ολοκλήρωση των έργων Η/Μ για τη σηματοδότηση και την τηλεδιοίκηση που πιστεύεται πως θα επιφέρουν βελτίωση της απόδοσης και της αξιοπιστίας του μέσου.


Παράλληλα εκπληρώνονται και άλλοι στόχοι, όπως η αύξηση της ταχύτητας (με την ολοκλήρωση των έργων) και της φιλικότητας του μέσου προς το περιβάλλον με την ηλεκτροκίνηση μέσω νέων έργων που είναι υπό κατασκευή.


Πιο συγκεκριμένα, η αύξηση της ταχύτητας προβλέπεται για τον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Ειδομένη-Προμαχώνας. Η ηλεκτροκίνηση θα ενταχθεί σε πολλά τμήματα του εθνικού δικτύου, όπως το Κιάτο-Αίγιο, Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα, Λάρισα-Βόλος.


Όπως αναφέρεται στο χθεσινό δελτίο τύπου της Κομισιόν (sakisgeorgiadis.blogspot.com/2023/02/blog-post_70.html), η Επιτροπή κίνησε διαδικασία η οποία έρχεται από το 2015, επί παραβάσει κατά της Ελλάδας τον Δεκέμβριο του 2020 και απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη τον Δεκέμβριο του 2021.

sakisgeorgiadis