"ΠΟΙΟΣ ΝΟΜΟΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΜΠΩ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΦΕ ΜΟΥ;"
Η πιο συχνή ερώτηση που μου κάνουν, είναι ....σχετικά με τη στάση που πρέπει να κρατήσει ο οδηγός ενός αστικού / υπεραστικού λεωφορείου, σε σχέση με "απαιτήσεις" επιβατών, οι οποίες προκαλούν διενέξεις. Πιο συχνά , σχετικά με το πιο ντύσιμο επιτρέπεται, αν επιτρέπεται να μπαίνουν οι επιβάτες με καφέ στο όχημα, αν μπορούν να τρώνε κ.λπ.
Είπαμε πολλές φορές, ότι δεν υπάρχει, επειδή ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να υπάρχει, νομοθεσία, που να προβλέπει με κάθε λεπτομέρεια, τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται.
Υπάρχουν μόνο γενικοί, ασαφείς κανόνες, που βάζουν το γενικό πλαίσιο. Ο σημαντικότερος , αναφέρεται στο άρθρο 5 του "ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ" (ΦΕΚ Β' 7483/29.12.2023) , εδάφιο γι΄ , που λέει ότι , το προσωπικό των μεταφορικών επιχειρήσεων
"δεν επιτρέπει στους επιβάτες να προβαίνουν σε οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να προκαλέσει φθορά στο λεωφορείο".
Για την υποστήριξη της απαγόρευσης οδηγού σε επιβάτη να εισέλθει στο λεωφορείο με φαγητό, υπάρχει δεδικασμένο στην Αυστρία, όπου το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο οδηγός, έπραξε ορθά, επειδή :
"Τα παρατημένα απορρίμματα μολύνουν έναν χώρο μέσων μαζικής μεταφοράς, που εισέρχονται εκατομμύρια άνθρωποι καθημερινά, ομοίως και τα υπολείμματα τροφών. Οι περίεργοι ήχοι, είτε τροφών είτε κατά την κατανάλωση, μπορεί να ενοχλήσουν και οι έντονες μυρωδιές μπορεί να προκαλέσουν αδιαθεσία στους υπόλοιπους επιβάτες".
Το μοναδικό επιχείρημα που δίνει ο ελληνικός νόμος, είναι η επίκληση ότι ο καφές, το φαγητό κ.λπ. "μπορεί να προκαλέσει φθορά στο λεωφορείο".
Αν του επιβάτη δεν του αρέσει η απαγόρευση, μπορεί να προσφύγει με αναφορά στο φορέα, που είναι :
- σε πρώτο βαθμό η ΟΣΥ στην Αθήνα και τα ΚΤΕΛ που πήραν με ανάθεση έργο από τον ΟΑΣΑ, ο ΟΑΣΘ και τα ΚΤΕΛ που ΄χουν σύμβαση με τον ΟΣΕΘ στη Θεσσαλονίκη,
αν δεν μείνει ικανοποιημένος από την απάντηση ΟΣΥ, ΟΑΣΘ, ΚΤΕΛ, μπορεί να προσφύγει
2. σε δεύτερο βαθμό στον ΟΑΣΑ στην Αθήνα και στον ΟΣΕΘ στη Θεσσαλονίκη
και αν και πάλι δεν τον ικανοποιούν οι εξηγήσεις, μπορεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη.
Τι ισχύει στον υπόλοιπο κόσμο:
"Can I take food or drink on the bus? απαντά ο κολοσσός Stagecoach (https://www.stagecoachbus.com/help-and-contact/faqs/can-i-take-food-or-drink-on-the-bus):
Usually, you can bring food and drink on the bus. Hot drinks need to be in a travel-safe container, like a takeaway cup with a lid or a thermos.
There are some exceptions: You can't drink alcohol on our buses
You can't eat or drink anything that will cause offence or upset other passengers
We want everyone to have a pleasant journey on our buses. We really appreciate you helping us ensure that happens."
Εαν λοιπόν, κάποιος έχει όρεξη για καβγά, θα αρχίσει τις λεπτομέρειες "και ποιά είναι η ασφαλής συσκευασία;" "και ποιός είσαι εσύ που θα πεις ποιά είναι η ασφαλής συσκευασία;" "και ποιός σου είπε ότι η μυρωδιά του πατσάς που θα φάω, δεν αρέσει τους άλλους επιβάτες;"
ΣΥΝΟΨΗ: Κάθε μέρα , στα ΜΜΜ, συμβαίνουν χιλιάδες περιστατικά, η διαχείριση των οποίων δεν μπορεί να περιγραφεί σε τυπικό νόμο. Επομένως, ακολουθούνται γενικοί κανόνες "ευπρέπειας", "στοιχειώδους ευγένειας", "διαφύλαξης της κοινωνικής ειρήνης", "ασφάλειας της μεταφοράς" , "μη πρόκλησης φθοράς στα ΜΜΜ", που όμως, πάντα αφήνουν περιθώρια για γκρίνιες και καταγγελίες.
Τίποτε δεν μπορεί να εμποδίσει κάποιον που θέλει να μαλώσει, να μαλώσει!
Ο καλύτερος νόμος είναι η ευγένεια, η υπομονή και κυρίως ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ στο συνάνθρωπο.
από την ομάδα ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΝΕΑ