Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Απάτη στο facebook με υποτιθέμενες κάρτες αστικών συγκοινωνιών

 Για πολλοστή φορά, βλέπουμε "χορηγούμενες" (δηλαδή πληρωμένες καταχωρίσεις) στο facebook, για υποτιθέμενη Δωροκάρτα για αστικές συγκοινωνίες. Η απάτη, απασχόλησε στο...

παρελθόν τη Hellenic Train, τον ΟΑΣΑ κι εδώ και λίγες ημέρες, τα αστικά ΚΤΕΛ (Ηρακλείου πχ) και τον ΟΑΣΘ (ο οποίος μετά την ανάδειξη του θέματος από τα ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΝΕΑ εξέδωσε ανακοίνωση).

Φυσικά, πρόκειται για phising , για "ψάρεμα" δηλαδή των στοιχείων της χρεωστικής ή πιστωτικής σας κάρτας, με το facebook να δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες διαμαρτυρίες, αλλά να συνεχίζει να επιτρέπει σε τέτοιους απατεώνες να πληρώνουν τέτοιου είδους "διαφημίσεις".

Μια σελίδα που διαφημίζει Δωροκάρτα για τις αστικές συγκοινωνίες του Ηρακλείου, είναι αυτή:

https://www.facebook.com/profile.php?id=61560558964772


Προφανώς, σε λίγες ημέρες θα κλείσει και θα εμφανιστεί άλλη μία, κι άλλη μία. Πρόκειται για ΧΙΛΙΑΔΕΣ παρόμοιες σελίδες, σαν τη γνωστή απάτη με την "τουρκάλα τραπεζικό" Fusun Tumsavas, όπου οι απατεώνες δημιούργησαν αμέτρητες χιλιάδες ψεύτικα προφίλ.

Οι απατεώνες, για να παρασύρουν αφελείς, βάζουν και ψεύτικα προφίλ να σχολιάζουν (θετικά εννοείται!):

Φυσικά, πρόκειται για ανύπαρκτα άτομα, τα οποία στο προφίλ τους έχουν 1 ή 2 φίλους, μέλη της σπείρας. 


Τι θέλουν να πετύχουν οι απατεώνες, με απλά λόγια

Υποτίθεται ότι με 2 ευρώ, θα αποκτήσετε μια ΕΤΗΣΙΑ κάρτα δωρεάν μετακινήσεων. Φυσικά, η απάτη δεν στήθηκε για να σας πάρουν 2 ευρώ!!! Στήθηκε για να προχωρήσετε στην υποτιθέμενη πληρωμή των 2 ευρώ, μόνο που δεν σας οδηγούν στο νόμιμο γνωστό ασφαλές περιβάλλον της τράπεζάς σας, αλλά σε έναν ιστότοπο που μοιάζει με τράπεζα, βάζετε τον αριθμό της κάρτας σας και κυρίως τον κωδικό της (το CVV), φυσικά ΔΕΝ προχωράει καμία πληρωμή, έχετε όμως παραδώσει όλα τα στοιχεία σας στους απατεώνες, οι οποίοι προχωρούν στη συνέχεια σε διαδικτυακές αγορές ή μεταφορά των χρημάτων σας σε δικούς τους λογαριασμούς, με την δική σας κάρτα, αφού πλέον ξέρουν το CVV.


Θέλουν δηλαδή, να πάτε εδώ και να δώσετε τα στοιχεία της κάρτας σας :


Βέβαια, αν κάποιος έχει στοιχειώδεις γνώσεις διαδικτύου, θα παρατηρούσε στη γραμμή διευθύνσεων, ότι δεν επισκέφθηκε τον ιστότοπο κάποιας τράπεζας, που θα έμοιαζε με www.alpha.gr/secure...., αλλά αυτή τη διεύθυνση-απάτη:


Το πρόβλημα δημιουργείται, επειδή το 90% των χρηστών, μπορεί να είναι όλη μέρα στο facebook και το tik-tok, αλλά όταν πηγαίνουν να κάνουν μια πληρωμή, δε ρίχνουν μια ματιά στη διεύθυνση (url) κι αυτό τους στοιχίζει πολύ ακριβά!

Κάνοντας μια έρευνα, διαπιστώσαμε ότι οι απατεώνες, αποθηκεύουν τα (ψεύτικα) στοιχεία που δώσαμε, κάνοντας όλη τη συναλλαγή, σε server στη Ζάμπια, με ip 41.223.252.29. Ψάξε να τους βρεις δηλαδή....



sakisgeorgiadis