Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024

Οι σταθμοί λεωφορείων ΚΤΕΛ πρέπει να παίζουν 45% ελληνική μουσική

 Κι όχι μόνο θα παίζουν ελληνική μουσική με ποσόστωση, αλλά δημιουργείται και μια απίστευτη γραφειοκρατική υποχρέωση: Θα υποβάλουν κάθε εξάμηνο στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας του μορφότυπους *
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Ποσόστωση στο μουσικό ρεπερτόριο επιβάλει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, λιμάνια, οπτικοακουστικές παραγωγές και καζίνο, με στόχο την ενίσχυση του ελληνικού τραγουδιού, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από επαγγελματικούς φορείς, όπως οι ξενοδόχοι.

Το σχέδιο νόμου «Μέτρα για τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, την προστασία και ενίσχυση του ελληνόφωνου τραγουδιού και της ορχηστρικής μουσικής απόδοσης του ελληνόφωνου τραγουδιού» τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και προβλέπει υποχρεώσεις και… πρόστιμα όταν αυτές δεν τηρούνται, τα οποία κυμαίνονται από 2.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ, για παράβαση των σχετικών διατάξεων.

ΑΡΘΡΟ 11

1. Στους κοινόχρηστους χώρους των μέσων μαζικής μεταφοράς και στους χώρους αναμονής επιβατών αερολιμένων και λιμένων και εφόσον εκτελείται δημόσια μουσική, το ελάχιστο ποσοστό μετάδοσης ελληνόφωνων τραγουδιών ή ορχηστρικής μουσικής απόδοσης ελληνόφωνων τραγουδιών δεν μπορεί να είναι κατώτερο του 45%.

2. Οι έχοντες την εκμετάλλευση των χώρων της παρ. 1 υποβάλλουν, εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου κάθε ημερολογιακού εξαμήνου, στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας τους μορφότυπους από τους οποίους προκύπτει η τήρηση της υποχρέωσης της παρ. 1.


* Και τι είναι αυτός ο μορφότυπος;  Τι θα κάνουν πρακτικά δηλαδή οι υπεύθυνοι των κοινόχρηστων χώρων μέσων μαζικής μεταφοράς;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα τραβάνε τα μαλλιά τους. Καθώς πρακτικά, πρέπει να υποβάλουν κάθε εξάμηνο αυτόν τον πίνακα.

Κι επειδή αυτά δεν γίνονται, απλά θα επικρατήσει ....σιγή. Ποιός θα μπει σε τέτοιες διαδικασίες;

sakisgeorgiadis