Τρίτη 15 Ιουλίου 2025

Σκύλοι συναισθηματικής υποστήριξης : Πώς μεταφέρονται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

 Με το Ν.4830/21, δόθηκαν οι ορισμοί των ζώων συντροφιάς, με διαχωρισμό που αφορά το ανωτέρω άρθρο ως εξής:
α. στο άρθρο 2, παρ. 11, αναφέρεται τι είναι "σκύλος βοήθειας"
β. στο άρθρο 2, παρ. 13, αναφέρεται τι είναι "ζώο θεραπείας"
Στο άρθρο 21 του ίδιου νόμου του 2021, νομοθετείται το δικαίωμα και στα "ζώα θεραπείας" της παρ.13, να εισέρχονται σε χώρους όπως και οι "σκύλοι βοήθειας" της παρ.13, σε χώρους :
1- εστιατορίων, 
2-ξενοδοχείων, 
3-νοσοκομείων, 
4-σχολείων, 
5-δημόσιων υπηρεσιών, 
6-αθλητικών εγκαταστάσεων και 
7-εκκλησιών,
εφόσον το επιτρέπουν το μέγεθος και τα ειδικά χαρακτηριστικά τους. 

Στη συνέχεια εκδόθηκε και ισχύει μέχρι σήμερα, η Υπουργική Απόφαση της 29/12/2023 (ΦΕΚ Β' 7893/23), "Κανονισμός Δικαιωμάτων Επιβατών", που καθορίζει ότι "οι σκύλοι βοηθείας" (και μόνο αυτοί), μεταφέρονται χωρίς κλουβί.


Συνεπώς, τα περί μεταφοράς χωρίς κλουβί, αναφέρονται ειδικά και περιοριστικά ΜΟΝΟ στους "σκύλους βοηθείας", που μεταφέρονται χωρίς κλουβί και όχι στα "ζώα θεραπείας", τα οποία πρέπει να μεταφέρονται σε κλουβί στα υπεραστικά λεωφορεία, με βάση το ΦΕΚ Β' 7483/2023).
Με το Ν.4830/21, δόθηκαν δικαιώματα εισόδου στα "ζώα θεραπείας", σε χώρους, αλλά όχι δικαιώματα μεταφοράς, όμοια με των "σκύλων βοηθείας".






ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

1. Τι είναι οι σκύλοι συναισθηματικής υποστήριξης

Οι σκύλοι συναισθηματικής υποστήριξης παρέχουν άνευ όρων αγάπη, συντροφικότητα και συναισθηματική υποστήριξη σε άτομα που αντιμετωπίζουν ψυχικές ή συναισθηματικές προκλήσεις. Δεν είναι σκύλοι βοήθειας και δεν έχουν την ίδια εκπαίδευση για συγκεκριμένες εργασίες, αλλά η παρουσία τους μπορεί να είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για την ψυχική υγεία.


2. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ σκύλων συναισθηματικής υποστήριξης και σκύλων βοήθειας;

Σκύλοι βοήθειας:
Εκπαιδεύονται για να εκτελούν συγκεκριμένες εργασίες για άτομα με αναπηρίες, όπως οδήγηση για τυφλούς, βοήθεια σε άτομα με κινητικά προβλήματα ή αναγνώριση και αντίδραση σε επιληπτικές κρίσεις.

Σκύλοι συναισθηματικής υποστήριξης:
Παρέχουν συναισθηματική υποστήριξη και συντροφικότητα, αλλά δεν έχουν εκπαιδευτεί για συγκεκριμένες εργασίες.


3) Τι ισχύει νομικά στην Ελλάδα

ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘΜ. 4830/2021
ΦΕΚ 169/Α/18-9-2021
Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς - Πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ» και λοιπές διατάξεις.


Άρθρο 2

Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος νοούνται:

.....

11.«Σκύλος βοήθειας»: ο εκπαιδευμένος ή εκπαιδευόμενος σκύλος οδηγός τυφλού και ο σκύλος βοήθειας και προστασίας ατόμων με αναπηρία ή ασθένειες.

.....

13.«Ζώο θεραπείας»: κάθε ζώο που χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς προς όφελος ενός ατόμου, ιδίως ενός ατόμου με αναπηρία, συμπεριλαμβανομένης της φυσικής, αισθητηριακής, ψυχιατρικής, νοητικής ή άλλης μορφής ψυχικής αναπηρίας, έχει λάβει ή λαμβάνει ειδική εκπαίδευση και φέρει τα κατά τον νόμο πιστοποιητικά.


Άρθρο 21

Σκύλοι βοήθειας και ζώα θεραπείας

1.Οι σκύλοι βοήθειας και τα ζώα θεραπείας μπορούν να εισέρχονται όπου επιτρέπεται η είσοδος των ατόμων τα οποία συνοδεύουν, συμπεριλαμβανομένων εστιατορίων, ξενοδοχείων, νοσοκομείων, σχολείων, δημόσιων υπηρεσιών, αθλητικών εγκαταστάσεων και εκκλησιών, εφόσον το επιτρέπουν το μέγεθος και τα ειδικά χαρακτηριστικά τους. Το άτομο το οποίο δέχεται τις υπηρεσίες του ζώου φέρει τα απαραίτητα πιστοποιητικά που αποδεικνύουν ότι το ζώο είναι σκύλος βοήθειας ή ζώο θεραπείας και τα επιδεικνύει, εφόσον του ζητηθεί, από τους υπευθύνους των χώρων στους οποίους δεν επιτρέπεται κατά κανόνα η είσοδος σε ζώα συντροφιάς.

Στη συνέχεια η παραπάνω παρ.1, τροποποιήθηκε με το  5143/2024 - ΦΕΚ 161/Α/11-10-2024, με την προσθήκη πρόβλεψης για τους σκύλους εργασίας της αστυνομίας.

8. Στην παρ. 1 του άρθρου 21 του ν. 4830/2021, περί των σκύλων βοήθειας και των ζώων θεραπείας, προστίθεται τρίτο εδάφιο και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:


«1. Οι σκύλοι βοήθειας και τα ζώα θεραπείας μπορούν να εισέρχονται όπου επιτρέπεται η είσοδος των ατόμων τα οποία συνοδεύουν, συμπεριλαμβανομένων εστιατορίων, ξενοδοχείων, νοσοκομείων, σχολείων, δημόσιων υπηρεσιών, αθλητικών εγκαταστάσεων και εκκλησιών, εφόσον το επιτρέπουν το μέγεθος και τα ειδικά χαρακτηριστικά τους. Το άτομο το οποίο δέχεται τις υπηρεσίες του ζώου φέρει τα απαραίτητα πιστοποιητικά που αποδεικνύουν ότι το ζώο είναι σκύλος βοήθειας ή ζώο θεραπείας και τα επιδεικνύει, εφόσον του ζητηθεί, από τους υπευθύνους των χώρων στους οποίους δεν επιτρέπεται κατά κανόνα η είσοδος σε ζώα συντροφιάς. Οι σκύλοι εργασίας της Ελληνικής Αστυνομίας μπορούν να εισέρχονται σε κάθε χώρο, στον οποίο επιτρέπεται η είσοδος των συνοδών-χειριστών, καθώς και των εκπαιδευτών τους.»


4. Κανονισμός Δικαιωμάτων Επιβατών

Με το νέο κανονισμό που τέθηκε σε ισχύ (Υπουργική Απόφαση 362897/2023 - ΦΕΚ 7483/Β/29-12-2023) θεσπίζεται το πλαίσιο παροχής υπηρεσιών μεταφοράς του επιβατικού κοινού από τους φορείς παροχής συγκοινωνιακού έργου με οδικά μέσα δημόσιας μεταφοράς (Λεωφορεία, Τρόλεϊ) και μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό, Τραμ) κατά τη διενέργεια, τακτικών και έκτακτων, αστικών, υπεραστικών ή διεθνών οδικών μεταφορών.


Μετακίνηση με ζώα (άρθρο 4, παρ.β')

βα) Η μεταφορά μικρών ζώων συντροφιάς με οδικά μέσα και μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό, Τραμ) επιτρέπεται, με ευθύνη του επιβάτη και κατά την κρίση του οδηγού ή άλλου εντεταλμένου προσωπικού του μεταφορέα ανάλογα με τις συνθήκες πληρότητας του οχήματος/ συρμού και την ασφάλεια των επιβατών (με εξαίρεση τους σκύλους βοηθείας), εφόσον:
....
ββ) Ειδικώς, οι σκύλοι βοηθείας, ήτοι οι εκπαιδευμένοι σκύλοι οδηγοί τυφλών και σκύλοι βοηθοί ατόμων με αναπηρίες, καθώς και οι σκύλοι που βρίσκονται στη διαδικασία εκπαίδευσης ως σκύλοι βοηθείας μεταφέρονται ως εξής:
....

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΝΕΑ, 2025

sakisgeorgiadis