Τρίτη 1 Ιουλίου 2025

Πώς (δεν) θα μπαίνουν ΤΑΞΙ στις λεωφορειολωρίδες - Τι λέει η εγκύκλιος-απάντηση στο ΣΑΤΑ

Διευκρινιστικό έγγραφο του ΥΠΥΜΕ αναφέρει:

 Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού σας ενημερώνουμε ότι οι διατάξεις της περ. β) της παρ. 4 του άρθρου 55 αφορούν στον καθορισμό των οδών ή λωρίδων κυκλοφορίας μόνο μέσων δημόσιας οδικής μαζικής μεταφοράς προσώπων, στις περιοχές αρμοδιότητας των Ο.Α.Σ.Α. και Ο.Σ.Ε.Θ., συνεπώς τα διαλαμβανόμενα έχουν εφαρμογή και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Οι περ. γ) και δ) της παρ. 4 αφορούν σε λωρίδες των περ. α) και β) της παρ. 4 του ιδίου άρθρου, επομένως έχουν εφαρμογή σε όλη την επικράτεια. Τέλος, διευκρινίζεται ότι το άρθρο 55 του ν.5209/2025 (Α’100) «Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας και λοιπές διατάξεις» έχει άμεση ισχύ σύμφωνα με το άρθρο 132 περί έναρξης ισχύος.


Δείτε και: Εμφύλιος ΤΑΞΙ Αθήνας - Θεσσαλονίκης : "Μας κάψατε" !


Τι λέει λοιπόν η διευκρίνηση:

1.  "οι διατάξεις της περ. β) της παρ. 4 του άρθρου 55 ...... έχουν εφαρμογή και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη".

Τι λέει η περίπτωση β της παρ.4 του άρθρου 55, του Ν.5209/25 (νέος Κ.Ο.Κ.):

β) Για τις περιοχές αρμοδιότητας των Ο.Α.Σ.Α. και Ο.Σ.Ε.Θ., ο καθορισμός οδών ή λωρίδων κυκλοφορίας, στις οποίες κυκλοφορούν μόνο μέσα δημόσιας οδικής μαζικής μεταφοράς προσώπων, συμπεριλαμβανομένων των τροχιοδρομικών οχημάτων, γίνεται με βάση μελέτες
που εκπονούνται από τους Ο.Α.Σ.Α. και Ο.Σ.Ε.Θ. για τα μέτρα προτεραιότητας των δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς έναντι των λοιπών οχημάτων, καθώς επίσης για την εγκατάσταση ειδικών σημάνσεων και για κάθε μέτρο που θα εξασφαλίζει την απρόσκοπτη κυκλοφορία των οχημάτων των αστικών συγκοινωνιών και την ασφαλή και άνετη διακίνηση των επιβατών. Η υλοποίηση της σήμανσης, η τοποθέτηση και συντήρηση των διαχωριστικών μέσων ανήκουν στην αρμοδιότητα των εποπτευόμενων από αυτό Οργανισμών που βαρύνονται και με τις σχετικές δαπάνες.

Με απλά λόγια: 
ΟΑΣΑ για Αθήνα και ΟΣΕΘ για Θεσσαλονίκη, καθορίζουν πού και ποιές θα είναι "λεωφορειολωρίδες".



2. Οι περ. γ) και δ) της παρ. 4 αφορούν σε λωρίδες των περ. α) και β) της παρ. 4 του ιδίου άρθρου, επομένως έχουν εφαρμογή σε όλη την επικράτεια.

Τι λένε οι περ. γ και δ :

γ) Στις λωρίδες των περ. α) και β) επιτρέπεται η στάση επιβατικών δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ.), εφόσον δεν παρακωλύεται η κυκλοφορία των μέσων δημόσιας οδικής μαζικής μεταφοράς προσώπων για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τα τριάντα (30) δευτερόλεπτα, και μόνο
με σκοπό την επιβίβαση και αποβίβαση. Ειδικότερα, η αποβίβαση επιτρέπεται όπισθεν των λεωφορείων και με την προϋπόθεση να μην παρακωλύεται η κυκλοφορία των λεωφορείων και των οχημάτων, που χρησιμοποιούν τις λωρίδες των περ. α) και β). Κατά παρέκκλιση του χρονικού περιορισμού του δεύτερου εδαφίου επιτρέπεται στα Ε.Δ.Χ. σύντομη στάση σε εσοχές οδών μόνο για επιβίβαση και αποβίβαση. Από την εφαρμογή των δύο πρώτων εδαφίων εξαιρείται η στάση Ε.Δ.Χ., για την επιβίβαση ή αποβίβαση ατόμων με εμφανείς βαριές κινητικές αναπηρίες ή τυφλότητα, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 4530/2018 (Α’ 59).

δ) Στις λωρίδες των περ. α) και β) επιτρέπεται η κυκλοφορία έμφορτων Ε.Δ.Χ. ΕΙΔΜΙΣΘ αυτοκινήτων της υποπερ. β της περ. 19 του άρθρου 4, που προορίζονται για τη μεταφορά ατόμων με αναπηρία και έμφορτων επιβατικών δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ.) μηδενικών ρύπων.

Με απλά λόγια: 

1. Σε όλες τις λεωφορειολωρίδες -σε όλη την Ελλάδα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και αλλού- τα ταξί επιτρέπεται να μπαίνουν στις λ/λ, ,μόνο για αποβίβαση / επιβίβαση και να ολοκληρώνουν τη διαδικασία σε 30 δευτερόλεπτα.

2. Τα ταξί μπορούν να μπαίνουν για επιβίβαση/αποβίβαση 30 δευτερολέπτων, αλλά ΠΙΣΩ από λεωφορείο, όχι μπροστά. Να μη διακόπτουν δηλαδή τη ροή των λεωφορείων.

3. Το όριο των 30'' δεν ισχύει για τις ειδικές εσοχές που υπάρχουν σε κάποιες λ/λ, αρκεί η παραμονή των ταξί στις εσοχές να είναι "σύντομη". Το τι είναι "σύντομη" .... αφήνεται στη φαντασία του ταξιτζή.

4. Για άτομα - πελάτες του ταξί, που έχουν εμφανή αναπηρία ή τυφλότητα, δεν υπάρχουν οι παραπάνω περιορισμοί, μπορεί ο ταξιτζής να ξεπερνά και τα 30'' και τις εσοχές και να διακόπτει λεωφορείο.

5. η περίπτωση 19β' του άρθρου 4, είναι "Ε.Δ.Χ. από έξι (6) έως εννέα (9) θέσεων Ειδικής Μίσθωσης (ΕΙΔΜΙΣΘ), χωρίς μετρητή". Τα ειδικά ταξί λοιπόν, κινούνται όπως και όσο θέλουν στις λ/λ


Οπως όλοι καταλαβαίνετε , είναι σχεδόν αδύνατο στην πράξη να διαπιστώνει κάποιος, αν το ταξί μπήκε σε λ/λ και πήρε επιβάτη κάνοντας λιγότερο από 30΄΄, αν είναι εμφανώς ανάπηρος ο πελάτης του, αν έμεινε στην εσοχή όσο πρέπει, αν έκλεισε ή όχι επερχόμενο λεωφορείο κ.λπ. Κανείς δεν έχει μεζούρα, ούτε χρονόμετρο, επομένως μπορεί να δημιουργούνται προστριβές με τροχονόμους και οδηγούς αστικών λεωφορείων. 
Το μεγαλύτερο μέρος της εφαρμογής, αφήνεται στην καλή πίστη και τη διάθεση συμμόρφωσης των ταξιτζήδων. Αν θέλουν να συμβάλουν στην εύρυθμη λειτουργία τους οι ταξιτζήδες, όλα θα πάνε καλά. Αν αρχίσουν τα μπες-βγες στις λ/λ, με "εξυπνάδες" του τύπου "μα είδα πελάτη να σηκώνει το χέρι, μπήκα για να φορτώσω", θα ΄χουμε στεναχώριες....


Αυτά με απλά λόγια, για να μη χάνεστε σε εδάφια και παραγράφους...


Σάκης Γεωργιάδης.  1/7/2025





sakisgeorgiadis