Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

Πόσο καιρό μπορούμε να παρκάρουμε στο ίδιο μέρος;

 Μας ρωτήσατε αν υπάρχει νόμος, που να περιορίζει το χρόνο στάθμευσης στο ίδιο σημείο.
Δείτε τι ισχύει:

1. ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ - ΒΑΡΙΑ ΟΧΗΜΑΤΑ

Το καθεστώς για τη στάθμευση λεωφορείων είναι σαφές. Προκύπτει από τον ίδιο τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ο οποίος προβλέπει (στο άρθρο 34), ότι τα λεωφορεία δεν μπορούν να σταθμεύουν για περισσότερες από 24 ώρες στο ίδιο σημείο:

ΑΡΘΡΟ 34 : Στάση και στάθμευση 


Παράγραφος 5: Στις κατοικημένες περιοχές απαγορεύεται η στάθμευση φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους πάνω από 3,5 τόννους, λεωφορείων, μηχανημάτων έργων, αγροτικών μηχανημάτων, ρυμουλκούμενων, τροχόσπιτων και σκαφών, πέραν από 24 συνεχείς ώρες. 

Η στάθμευση αυτών μπορεί να πραγματοποιείται σε κατάλληλους περιφραγμένους χώρους που ορίζονται από τους οικείους δήμους ή κοινότητες, οι οποίοι μεριμνούν και για τη φύλαξή τους, ενώ με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Δημόσιας Τάξης και Περιβάλλοντος, χωροταξίας και Δημόσιων 'Εργων καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής, στην οποία προβλέπονται και οι δαπάνες φύλαξης, συντήρηοης κ.λπ..

2. Ι.Χ.

Ενα ζήτημα που προκαλεί διαμάχες με τις υπηρεσίες της Τροχαίας, είναι , αν μπορεί ένας ιδιοκτήτης Ι.Χ. να το αφήσει σταθμευμένο για ...μήνες, στο ίδιο σημείο, κάτι που είναι σύνηθες με τους "οδηγούς του Σαββατοκύριακου" ή συνταξιούχους, που κινούν το αυτοκίνητό τους μόνο το καλοκαίρι.
Είναι επιτρεπτή αυτή η τακτική;

Α) Τι προβλέπει ο Κ.Ο.Κ.

Ο Κ.Ο.Κ. δεν ορίζει τίποτε για τη μακροχρόνια στάθμευση ΙΧ σε νόμιμες θέσεις.

Β) Τι προβλέπει η λοιπή νομοθεσία

 
Υπάρχει όμως το Προεδρικό Διάταγμα 116/2004 (ΦΕΚ Α' 81/5-3-2004), σύμφωνα με το οποίο θεωρείται «εγκαταλειμμένο όχημα», (έτσι το αναφέρει το Π.Δ.), το οποίο , στο άρθρο 2 ορίζει ότι όποιο όχημα εγκαταλείπεται σε δρόμους στους οποίους απαγορεύεται η στάθμευση, για διάστημα μεγαλύτερο από 30 ημέρες. Επομένως, ο Δήμος, με τη γνωστή διαδικασία του αυτοκόλλητου, μπορεί να το "σηκώσει".
Όμως, αυτό ισχύει μόνο όταν είστε παράνομα παρκαρισμένοι.

Υπάρχει όμως ένα "παραθυράκι", για να σας αναγκάσουν να το μετακινήσετε:

Το Π.Δ. δινει το δικαίωμα στις αρχές να σας επιβάλουν ποινή ή να σας πάρει γερανός το αμάξι, εφόσον "αποτελεί γενικά κίνδυνο για το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων, καθώς και για την δημόσια ή ιδιωτική περιουσία, ιδίως όταν λόγω της καταστάσεως που βρίσκεται δεν δύναται να ανταποκριθεί στον σκοπό για τον οποίο προορίζεται ". 

Το Π.Δ. βέβαια, δεν ορίζει ποιός θα κρίνει αν όντως ρυπαίνει, γι αυτό και υπάρχουν χιλιάδες χιλιάδων Ι.Χ., σταθμευμένα για μήνες ή και χρόνια, στο ίδιο σημείο.


Γ) Η ΕΙΔΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ "ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ"

Η τελευταία και δυσκολότερη περίπτωση είναι "τι γίνεται αν αφήσω το αμάξι μου σε νόμιμη θέση στάθμευσης στο δρόμο, μπροστά στο σπίτι μου, για 6 πχ.μήνες":

Στην περίπτωση αυτή, δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για να σας "κόψει κλήση" ο Τροχονόμος. 

Η απαγόρευση μακροχρόνιας στάθμευσης στο ίδιο σημείο, μπορεί να προβλέπεται στην "Κανονιστική" απόφαση του Δήμου σας. Για παράδειγμα, Κανονιστική απόφαση του Δήμου Αθηναίων, που δεν γνωρίζουμε αν ισχύει ακόμη , αναφέρει:

"5.8.2.4.1. Δεν επιτρέπεται η μακροχρόνια, πέραν του μηνός, στάθμευση στο ίδιο σημείο οχημάτων, παλαιών οχημάτων, λέμβων, τροχόσπιτων σύμφωνα με το άρθρο 34 του ΚΟΚ.
5.8.2.4.2 Πέραν του μηνός, θεωρούνται εγκαταλελειμμένα. Επ’ αυτών επικολλάται ειδικό σήμα προς γνώση των ιδιοκτητών. Αν εξακολουθούν να μη μετακινούνται,
θεωρείται ότι καταλαμβάνουν κοινόχρηστο χώρο και ακολουθείται η διαδικασία, έτσι, όπως ορίζεται από τις διατάξεις του Π. Δ. 116/ ΦΕΚ 81-05/03/04.
5.8.2.4.3. Εάν ιδιοκτήτης επιθυμεί να κρατήσει το όχημα χωρίς να το κινεί για οιοδήποτε προσωπικό λόγο, υποχρεούται να το αποθηκεύσει σε ιδιωτικό χώρο."


Με βάση την κανονιστική του Δήμου λοιπόν, η δημοτική αστυνομία, μπορεί να κάνει ενέργειες για να "μαζέψουν" το Ι.Χ. σας, παρά το γεγονός ότι είναι σταθμευμένο σε νόμιμη θέση, εφόσον υπάρχει τέτοια Κανονιστική Απόφαση στο Δήμο στον οποίο σταθμεύσατε. Αυτό όμως, πρέπει να το πληροφορηθείτε από τον Δήμο σας ή τη Δημοτική Αστυνομία.


sakisgeorgiadis