Μπορεί πριν από δύο χρόνια να έκλεισαν μια 25ετία λειτουργίας ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό για να συνεχίσουν να τρέχουν τα τρένα της Eurostar. Η εταιρεία που... κατάφερε να συνδέσει τον Πύργο του Άιφελ με το Μπιγκ Μπεν μέσα σε δύο ώρες, τώρα είναι έτοιμη να καταρρεύσει καθώς τα δάνεια εκατομμυρίων που πήρε από τράπεζες όπως η Santander και Credit Agricole έχουν οδηγήσει σε χρέη ύψους 400 εκατ. λιρών ή 552 εκατ. δολάρια που πρέπει να αποπληρωθούν μέχρι τον Ιούνιο.
Σημειώνεται πως ο αριθμός των επιβατών στα τρένα της υπηρεσίας μειώθηκε κατά 95% από τον Μάρτιο του 2020 εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ σήμερα εκτελείται μόλις ένα δρομολόγιο την ημέρα για Παρίσι και Άμστερνταμ.
"Είναι μία βιώσιμη επιχείρηση που μπορεί να γλιτώσει και δεν θα πρέπει να γίνει άλλο ένα θύμα του κορονοϊού”, ανέφερε ο Μικ Λιντς, πρόεδρος του σωματείου Μεταφορών Θαλάσσης και Σταθερής Τροχιάς της Βρετανίας. Και πρόσθεσε: "Όλοι θα πρέπει ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δεν είναι καλό να δείχνεις με το δάχτυλο και να λες: "κάντο εσύ”. Θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία, το οποίο υποσχεθήκαμε ότι θα συμβεί μετά το Brexit. Ότι δεν θα καταρρεύσει αυτή η σχέση. Δεν είναι καλό που η κυβέρνηση λέει απλά ότι δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Δεν είναι αλήθεια. Είναι μία εταιρία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, κεντρικά γραφεία στο Λονδίνο, βρετανικό διοικητικό συμβούλιο κι εν πολλοίς βρετανικό εργατικό δυναμικό”.
Σύμφωνα με την Telegraph, η Eurostar βρίσκεται σε συνομιλίες με τους πιστωτές της, συμπεριλαμβανομένης της βρετανικής τράπεζας NatWest, για την εξασφάλιση χρηματοδότησης, καθώς οι γαλλικές και βρετανικές κυβερνήσεις αρνούνται να προχωρήσουν στη διάσωση της ιστορικής σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας.
Η Eurostar εστιάζει τις προσπάθειές της στην αναδιάρθρωση των δανείων της, αφότου πολλές εβδομάδες λόμπινγκ δεν έφεραν κάποιο αποτέλεσμα. Τον Φεβρουάριο, ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σάπς δήλωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση "θέλει πολύ να σωθεί η Eurostar” αλλά ταυτόχρονα τόνισε ότι "δεν πρόκειται για βρετανική εταιρεία”.
Το 2015 η Βρετανία είχε πουλήσει το μερίδιό της (40%) στη Γαλλία και συγκεκριμένα σε μια κοινοπραξία που περιλαμβάνει την Caisse de Depot et Placement du Quebec (CDPQ) και την Hermes Infrastructure έναντι 750 εκατομμυρίων λιρών.
Από την πλευρά του ο Jacques Damas, CEO της Eurostar από τον Σεπτέμβριο του 2020, θεωρεί λάθος την αντιμετώπιση τόσο της βρετανικής όσο και της γαλλικής κυβέρνησης: "Πας στη γαλλική κυβέρνηση και λες ”η Eurostar χρειάζεται οικονομική στήριξη”. Η απάντηση είναι: Eurostar, Eurostar, τι είναι αυτή η Eurostar; Α ναι, η εταιρεία που έχει έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, να μιλήσετε με τη βρετανική κυβέρνηση”.
"Μετά”, συνεχίζει ο Damas, "πηγαίνεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. "Eurostar, Eurostar, τι είναι αυτό; Α, εννοείτε την Eurostar που ανήκει στους γαλλικούς σιδηροδρόμους”. Έχω βαρεθεί και με τις δύο κυβερνήσεις. Έχω πει στον πρεσβευτή του Ηνωμένου Βασιλείου στο Παρίσι και στον Γάλλο πρεσβευτή στο Λονδίνο: φτάνει πια με τις χαζομάρες”.
Η σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας που άλλαξε την Ευρώπη
Η λειτουργία της Eurostar είναι συνδεδεμένη με το άνοιγμα της υποθαλάσσιας σήραγγας της Μάγχης το 1994, η οποία συνδέει το Ηνωμένο Βασίλειο με την ηπειρωτική Ευρώπη.
Στις 14 Νοεμβρίου το 1994 τα πρώτα τρένα έφυγαν από το σταθμό Waterloo International του Λονδίνου για το Παρίσι, τις Βρυξέλλες και τη Λιλ.
Στις αρχές της λειτουργίας της η Eurostar εκτελούσε δύο καθημερινά δρομολόγια μεταξύ Λονδίνου και Παρισιού και άλλα δύο μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών.
Σύμφωνα με την εταιρεία, στα πρώτα δρομολόγια από το Λονδίνο με προορισμό το Παρίσι η διάρκεια ήταν τρεις ώρες. Σήμερα αρκούν δύο ώρες και 16 λεπτά.
Τα τρένα της Eurostar βρίσκονται στα 20 πιο γρήγορα του κόσμου:
Η Βασίλισσα Ελισάβετ ήταν μία από τους πρώτους επιβάτες της Eurostar, ταξιδεύοντας από Λονδίνο για Παρίσι με τον πρίγκιπα Φίλιππο τον Μάιο του 1994, έξι μήνες πριν ανοίξει η γραμμή για το κοινό.
Τον Ιούνιο του 1998, ο πρίγκιπας Κάρολος και ο γιος του, ο πρίγκιπας Χάρι, ταξίδεψαν με την Eurostar στο Παρίσι για να παρακολουθήσουν τον ποδοσφαιρικό αγώνα του Παγκόσμιου Κυπέλλου μεταξύ Αγγλίας και Κολομβίας.
capital.gr