Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Νέος ΟΑΣΘ : Τι θα γίνει με τον Συνεταιρισμό "ο ΗΡΑΚΛΗΣ" και τους πρώην μετόχους

Ασαφείς χρονικά, προς το παρόν, είναι οι προβλέψεις στο σχέδιο που συνέταξε η Deloitte και παρουσίασε σήμερα Παρασκευή 29-3-2024 στο Υπουργικό Συμβούλιο ο αρμόδιος Υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας.Στο σχέδιο, γίνεται αναφορά σε 3 σημεία σχέσεων, μεταξύ ΟΑΣΘ και ΗΡΑΚΛΗ, αλλά και μεταξύ ΟΑΣΘ και πρώην μετόχων, οι οποίοι ακόμη περιμένουν τη "δίκαιη αποζημίωση", για την οποία το σχέδιο αναφέρει το προφανές "οι πρώην μέτοχοι θα ικανοποιηθούν από το προϊόν εκκαθάρισης του ΟΑΣΘ". Το επίμαχο ζήτημα είναι , το πόσο θα είναι το προϊόν εκκαθάρισης, όχι ότι θα καταβληθεί αυτό από το προϊόν εκκαθάρισης. Η πολιτεία δεν ανοίγει τα χαρτιά της, στο πώς θα μεταχειριστεί την ήδη υπάρχουσα αποτίμηση της Grand Thornton, με βάση την οποία ΔΕΝ υπάρχει "προϊόν εκκαθάρισης" και οι πρώην μέτοχοι ΔΕΝ θα πάρουν δεκάρα τσακιστή. Πώς θα ικανοποιηθούν λοιπόν οι πρώην μέτοχοι; Περιμένουμε με ενδιαφέρον να το δούμε στην πράξη....

Σοβαρό ερωτηματικό παραμένει φυσικά και ο χρονικός ορίζοντας όλων αυτών. Για μια ακόμη φορά, κάποιος υπόσχεται την "εκκαθάριση" του Οργανισμού, αλλά αυτό ήταν έτσι κι αλλιώς εκ των ουκ άνευ νομοθετικά, μόνο που στην πράξη, δεν έγινε ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΕ στη διάρκεια των 7 ετών που πέρασαν.

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς τελικά θα "εκκαθαριστεί" ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ο ΟΑΣΘ...


ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ (δείτε το εδώ):

ΣΗΜΕΙΟ

Επίλυση διαφορών με Προμηθευτικό Σύλλογο ΗΡΑΚΛΗΣ

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

▪ Νομική αξιολόγηση και ολοκλήρωση διαδικασιών επίλυσης μέσω εξωδικαστικής συμφωνίας ή νομοθετικής ρύθμισης, όπου είναι εφικτό.

o Αφορούν εκκρεμείς δικαστικές διενέξεις - αγωγές, από Π.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ κατά ΟΑΣΘ (€11,9 εκατ.) και από ΟΑΣΘ κατά Π.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ (€10,8 εκατ.).

o Διερεύνηση βέλτιστης επιλογής για τη ρύθμιση της υφιστάμενης κατάστασης κατόπιν εκλογής νέας διοίκησης του Π.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ.

▪ Επίλυση των διαφορών με γνώμονα τη βέλτιστη παροχή συγκοινωνιακού έργου (π.χ. λύση μίσθωσης, εκ νέου μίσθωση, απαλλοτρίωση, διαιτησία, διαμεσολάβηση).

ΣΗΜΕΙΟ

Ολοκλήρωση εκκαθάρισης για «ΟΑΣΘ υπό Ειδική Εκκαθάριση»

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

▪ Νομοθετική ρύθμιση για την ομαλή υλοποίηση της διαδικασίας.

ΣΗΜΕΙΟ

Ζήτημα πρώην μικρομέτοχων ΟΑΣΘ

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

▪ Νομοθετική ρύθμιση για την αντιμετώπιση του ζητήματος των πρώην μικρομετόχων του ΟΑΣΘ, οι οποίοι θα ικανοποιηθούν από το προϊόν εκκαθάρισης του ΟΑΣΘ.

sakisgeorgiadis